Hjælp og vejledning til den rette arbejdsbeklædning i koldt vejr!

Oprettet d.

Hjælp og vejledning til den rette arbejdsbeklædning i koldt vejr!

Når du arbejder under kolde forhold, er det vigtigt at klæde dig rigtigt på for at holde dig varm og tør.

Den største risiko ved at opholde sig udendørs i koldt vejr er, at klæde sig forkert og herved skiftevis fryse og svede.

Derfor anbefaler vi dig at anvende 3-lags princippet, som giver dig chancen for at regulere din kropstemperatur ved at tilføje eller fjerne tøj efter vejrforhold, aktivitetsniveau og temperaturer.

Det klassiske princip om lag på lag, er i løbet af den kolde årstid meget aktuelt, men hvilket tøj skal du bruge for at holde den rigtige kropstemperatur?

 

1. lag - Tøj der er svedtransporterende

Det inderste lags primære funktion er at hjælpe kroppen med at regulere temperatur og fugt væk fra kroppen, når du sveder – og sørger for varme når du står stille.

Vi anbefaler et basislag i Merino uld når du arbejder ude i koldt vejr, grundet uldens temperatur og fugtregulerende egenskaber. Uld holder dig dejlig varm, og sørger for at køle dig af, når du sveder.

 

2. lag - Tøj der isolerer

Det mellemste lags primære funktion er, at isolere din krop så du kan holde varmen.

Det er ikke nødvendigvis et lag du bruger hele tiden, det afhænger af kulden og evt. dit aktivitetsniveau.

Mange vælger bomuld som det midterste lag, da de fleste tror, at bomuld varmer bedst.

Bomuld varmer, men fjerner ikke fugten, og derved udsætter du din krop for kulde, og fugten transporteres ikke videre ud i det næste lag, og så mister du effekten af dit inderste lag.

Derfor er et åndbart, svedtransporterende og varmt mellemlag at foretrække.

Vælg gerne mellemlag i materialer som fleece i uld eller syntetisk materiale, de er både svedtransporterende og åndbare, og sørger for varme til kroppen og suge fugten fra tøjet og transportere det væk fra kroppen.

 

3. lag - Tøj der er vind- og vandtæt

Det yderste lag er et ydre ”skjold” som beskytter dig mod afkøling fra både vind, regn, kulde, sne og blæst. Du skal stadig kunne ånde så du ikke under det ydre lag bliver gennemblødt af sved og derved bliver fugtig og kold.

 

Ved de rigtige valg af påklædning sikrer du bevaring af din kropstemperatur og transportering af fugt, så arbejdet i kulden ikke bliver en udfordring.

 

Husk også dine fødder og godt fodtøj og ikke mindst, at have et par ekstra handsker i lommen, så du altid har nogle der er tørre og ikke kommer til at fryse fingrene.

 

God fornøjelse!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar